u.s. Department of Labor Occeupational Safety and Flealth Administration
Washington, D.C. 20210

Reply to the aftention of;

Kellcy Richardt

Regulatory and Quality Manager

Sourcc Production & Equipment, Co., Inc.
113 Teal Street

St. Rose, LA 70087

Dear Ms. Richardt;

This is in responsc to your June 4, 2007, corrcspondence to the Occupauonal Safety and Heaith
Administration (OSHA). Your lctter has been transferred to OSHA’s Directorate of
Enforcement Programs for response. This letter constitutes OSHA’s interpretation of only the
requirements discussed and may not be applicable to any questions not delincated within your
original correspondence. Your letter requested clarification regarding OSHA’s hazard
communication standard (HCS), 29 CFR 1910.1200. You specifically asked for an interpretation
of the scope ol the HCS as it relates to ionizing and non-ionizing radiation.

Question: Source Production & Equipment CO., Inc. distribules gamma radiation sources for
which we receive requests for material safety data sheets (MSDS). H is our understanding that
the HCS, 29 CFR 1910.1200(b){6)(x1), exempts ionizing and non-ionizing radiation from
coverage unless the radioactive material is present atong with another type of hazardous
chemtcal. We are asking you to confirm that our understanding of this intcrpretation of the HCS
Is correct.

Answer: OSITA’s hazard communication standard, 29 CFR 1910.1200(b){(6)(xi), cxcmpts
tonizing and non-ionizing radiation from coverage under the standard. To address your specific
question, Appendix A of OSHA Instruction CPI. 02-02-038, Inspcction Procedures for the
Hazard Communication Standard, confirms that your interpretation 1s correct in that *...OSHA
docs not consider cither radiation hazards or biological hazards to be covered by the HCS. I,
however, the radiological or biological agent is accompanicd by an otherwise covered hazardous
chemical .. .then the container would be subject to the requirements of the HCS for the hazardous
chemical only.™

Thank you for your intcrest in occupational safety and health. We hope you find (his
information helplul. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations. Qur
interpretation letters explain these requirements and how they apply 1o particular circumstances,
but they cannot create additional employer obligations. This letier constitutes OSHAs
interpretation ol the requirements discusscd. Note that our enforcement guidance may be
affected by changes to OSTTA rules.
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Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep
appriscd of such developments, you can consult OSHA’s website.

Sincerely,
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f,}l/{ichard E. Fairfax, Director
Directorate of Enforcement Programs



